Het theorie-examen doen

Is er zoiets als een minimum toerental?
Nee, een minimumtoerental is er niet. Bij constante snelheid kunnen sommige auto's al vanaf 1000 toeren of zelfs nog minder in hun hoogste versnelling rijden. Als u wilt accelereren en u merkt dat dit bij een laag toerental niet (snel genoeg) kan, dan moet u een versnelling terug.

 

 

Maak, indien mogelijk, gebruik van in-car apparatuur, zoals toerenteller, cruise control en boordcomputer.


 

Voor het theorie-examen voor de personenauto kun je deelnemen vanaf 16 jaar. Het reserveren van een examendatum kan al enkele maanden voordat je 16 jaar wordt.

 

Theorie-examen kunt u op verschillende tijden afleggen in n van de circa dertig theoriecentra van het CBR. Drive Safety Rijschool kan het examen reserveren. Eventueel kunt u dat ook zelf doen.

 
Het examen bestaat uit twee onderdelen. En onderdeel bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Het tweede onderdeel bevat 40 vragen, waarvan 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht. Bij gevaarherkenning krijgt u vragen over hoe u zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie. Bij verkeersregels en verkeersinzicht gaat het om ja/nee vragen, meerkeuzevragen en vragen waar u zelf een getal moet invullen.

Slagen

De norm om te slagen is: minimaal 13 van de 25 vragen goed over gevaarherkenning en 35 van de 40 vragen goed over verkeersregels en verkeersinzicht.

Gevaarherkenning

Bij de vragen over gevaarherkenning geeft u aan wat u in bijvoorbeeld in een situatie zou doen:

  • remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen);
  • gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze);
  • of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid).

Hetexamen duurt in totaal ongeveer drie kwartier, inclusief de informatie voor en na de examenvragen. De computer stelt binnen een kwartier de uitslag vast. Als u slaagt, krijgt u het theorie-certificaat meteen mee.

Het CBR neemt ook theorie-examens af in het Engels en het Turks. Dat gebeurt met een hele groep tegelijk. Ook kunt u individueel een mondeling examen afleggen met behulp van een tolk, die u zelf moet inhuren. Voor een theorie-examen in een andere taal en een individueel examen betaalt u een toeslag aan het CBR